timpul, ceasul si mersul inapoi

Cea mai scurta si simpla explicatie despre ce este timpul: “Timpul este ceea ce masoara un ceas”

As mai povesti mult despre teoriile lui Sir Isaac  Newton, cum ca timpul e liniar, e un fel de spatiu, un container si deci posibil sa fie calatorit in si prin el, despre Gottfried Leibniz si Immanuel Kant care afirmau ca timpul, din contra, nu e un eveniment sau un lucru, nu poate fi masurat si nici calatorit prin el, ci este mai degraba o structura intelectuala umana cu ajutorul careia noi putem compara evenimentele intre ele.

Foarte interesant si daca nu-ti place filosofia sau intrebarile despre tot si cand si cum si unde si de ce si sa ai rabdarea sa nu ti se raspunda, atunci  parerile acestor ganditori nu-ti vor fi de mare folos. Noi, oamenii modesti, ca incepe tot cu “m” dar suna mai bine decat mediocrii, ramanem la “Timpul este ceea ce masoara ceasul”.

Pe baza acestei afirmatii simple si pe baza faptului ca pe 30 Octombrie am dat ora inapoi, m-am gandit sa ma gandesc….si sa ma intreb: putem manipula timpul? Putem sa ne jucam cu el? Putem sa-l intindem sau sa-l micsoram, sa-l scurtam sau sa-l punem pe pauza?  Chiar si in urma afirmatiilor, la un nivel simplist exprimate, a celor mai sus ganditori mentionati, reiese, zic eu, ca avem, cel putin in teorie, loc sa ne jucam cu timpul.

Daca timpul e liniar, putem sa mergem la orice punct dinaintea punctului in care stam. Daca nu e container si nu e liniar si daca e doar o forma de a ne exprima si a analiza evenimente, el nu exista deci il putem inventa si reinventa si nascoci si sterge. Daca timpul e masurat de ceas, atunci putem face ceasul dupa bunul nostru plac si astfel timpul e la dorintele noastre.

Hmmm….doar niste ganduri.

Dar in urma acestor ganduri, mi-a venit o idee pentru masina timpului. Si am construit-o, chiar daca ea exista. Sa spunem ca am reinventat-o.

Ganduri de pace peste voi!

Eu. Sunt. Liber.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s